Vakantiegedachten: gelukkiger en gezonder leven volgens Harvard
Wat bepaalt geluk en gezondheid?
Robert Waldinger, Amerikaanse psychiater en Harvard professor aan de Harvard Medical School leidt de Harvard Study of Adult Development. Het onderzoek is een van de langste en meest complete studie van volwassen leven dat ooit is uitgevoerd. Hij beschrijft de uitkomsten van het onderzoek in een TED lezing.
De studie volgde twee cohorts mannen, uit verschillende sociale klassen, gedurende 75 jaar sinds 1938. De onderzoekers interviewden de mannen en hun omgeving elke twee jaar over zowel de kwaliteit van hun huwelijken, werk satisfactie als sociale activiteiten. Elke vijf jaar werd hun fysieke gezondheid grondig gecheckt.
De onderzoekers kwamen uit op één majeure ontdekking: Goede relaties houden ons gelukkiger en gezonder. In zijn TED lezing duidt Waldingen drie key lessen over geluk:
1. Hechte relaties, eenzaamheid is fataal
De mannen die hechter waren met familie, vrienden en hun gemeenschap bleken gelukkiger en gezonder te zijn en langer te leven dan hun minder sociale counterparts. Ter vergelijking, mensen die zeiden eenzamer te zijn, zeiden zich minder gelukkig te voelen, en hadden een slechtere fysieke en mentale gezondheid.
Uit andere studies blijkt ook dat eenzaamheid toxisch werkt en leidt tot minder mentaal functioneren, slechter slapen, lager welzijn, wat vervolgens kan leiden tot een verhoging van het risico op ziekte en overlijden.
2. De kwaliteit (niet de kwantiteit) van de relatie telt
Het is niet alleen de relatie zelf, maar ook de kwaliteit van de relatie. Gehuwde koppels die strijd leverden en lagere affectie voor elkaar hadden (zgn high conflict relations) waren minder gezond dan mensen zonder relatie.
Mensen die het meest gelukkig waren in een relatie op hun vijftigste, bleken op hun tachtigste het gezondst te zijn. En nog sterker, in dagen van pijn hadden mensen met een goede relatie nog steelds een goede stemming. Terwijl mensen in een slechte relatie in dagen van pijn ook meer emotionele pijn voelden.
3. Stabiele, ondersteunende huwelijken en partnerships
Sociaal connected zijn is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid. Het helpt ook mentale aftakeling tegen te gaan. Tachtigers, die tot hun vijftigste een goede relatie hadden, bleken bij geheugentesten minder achteruitgang te laten zien. Mensen die niemand hadden waarop ze konden terugvallen in tijden van nood, bleken eerder achteruitgang te laten zien dan mensen die dat wel hadden.
Waldinger eindigt met: onze samenleving is geneigd de nadruk te leggen op welvaart en een goede werkomgeving als het gaat om geluk en gezondheid, terwijl onderzoek uitwijst dat het juist relaties zijn die dat bewerkstelligen.
De boodschap is ook dat verkrijgen van geluk en gezondheid geen quick fix is, maar eigenlijk een oude wijsheid die een leven lang onderhoud vergt: sterke relaties maken gelukkiger en gezonder.
Je kunt de volledige presentatie hier bekijken. https://youtu.be/8KkKuTCFvzI
Jouw reactie op Vakantiegedachten: gelukkiger en gezonder leven volgens Harvard