"Meer grip en minder gedoe voor medisch specialisten"Mark van BergenBusiness & team coach

Een nieuw jaar dat beter is dan het vorige

Geschreven door Mark van Bergen

De eerste weken van het jaar zitten er weer op. De dagen van rust lijken gevoelsmatig ver achter ons te liggen. Velen van ons worden weer geplaagd door de hectiek van de dag.

Tijdens die vrije dagen rond de Kerst en Nieuwjaar sluimerde ergens het idee dat je het wel prettig zou vinden als een paar dingen volgend jaar anders zouden worden. Misschien heb je wel een paar goede voornemens gemaakt. Er komt echter nu weer zoveel op je af dat uitzicht op dingen anders doen alweer weggeëbd is.

Probleem is dat je dat moment van reflectie niet echt aangepakt en vastgelegd hebt voor jezelf. En dat je er geen echte opvolging aan geeft. Toch is er een eenvoudige manier om het voor jezelf vast te leggen en focus aan te brengen op wat kan werken voor jou.

Ik geef je vijf stappen die je kunt nemen om je reflectie vast te leggen en een paar tips om opvolging daaraan te geven.

1. Kijk wat je in het afgelopen jaar bereikt hebt en beschouw tevens de zaken waar je niet zo tevreden over was

Het is voor mensen vaak gemakkelijker te bedenken wat er allemaal niet goed is gegaan het afgelopen jaar. Toch heb je waarschijnlijk ook veel bereikt en meegemaakt waar je dankbaar voor kunt zijn. Schrijf dat eens voor jezelf op, geniet er van en neem dat mee naar het nieuwe jaar.

Benoem ook de momenten waarop het niet ging zoals je verwacht of gehoopt had. Welke relaties liepen niet zo, wat ging in je werk niet goed, ten aanzien van je persoonlijk welbevinden, je eigen fysiek, wat liep in geldzaken in goed. Iedereen maakt fouten, maar zij die daarvan willen leren, ze kunnen loslaten om weer verder te gaan, komen het verst. 

2. Leg vast wat je hiervan hebt geleerd

Bekijk de twee rijtjes die je voor jezelf hebt opgeschreven en trek daar je lessen uit. Vooral uit je teleurstellingen kun je nuttige lessen leren. Denk aan bepaalde vaardigheden of aan hoe je je beter kunt gedragen in bepaalde omstandigheden. Destilleer uit die lessen de drie belangrijkste adviezen aan jezelf. Die adviezen die voor jou het grootste verschil maken om komend jaar een fantastisch jaar te maken.

3. Wat motiveert jou?

Denk na wat voor jou heel belangrijk is. Wat motiveert jou het meest, waar geloof je in. Wat wil je dat mensen zeggen als ze gevraagd wordt: wat is dat voor een mens? We noemen dit ook wel iemands persoonlijke waarden. Die geven richting aan je handelen, aan de doelen die jij je stelt in je leven. Die kunnen je ook helpen als je zaken in je leven of werk wilt veranderen. Integriteit, eerlijkheid, verbondenheid, het verschil maken, passie, doelgerichtheid, betrokkenheid, samenwerking zijn maar een paar van die woorden die mensen vaak gebruiken als ze hierover denken.

4. Wat zou je graag willen in de verschillende rollen in werk en leven

Denk eens na over de verschillende rollen die je vervult in je werk en in je privé leven. Dokter, opleider, ouder, vriend, zoon of dochter, echtgeno(o)t(e), enzovoorts. Bepaal voor elk van die rollen waar je nu staat op een schaal van 1 tot 10, waar je zou willen staan en wat je zou willen bereiken het komende jaar.

5. Waar ligt je focus en doel?

Stel voor elk van je rollen een aantal doelen die ervoor zorgen dat je wensen voor die rol bereikt worden. Bepaal vervolgens welke rol voor jou dit jaar het belangrijkst is om aan te werken. Waar zou je de grootste verandering of voortgang willen zien? Dat betekent niet dat je geen doelen stelt voor je andere rollen, maar deze rol krijgt het meest aandacht. Bepaal tot slot voor de komende periode wat voor jou de vijf tot tien belangrijkste doelen zijn om te bereiken. Die doelen haal je uit wat je in je verschillende rollen wilt bereiken dit jaar en vooral uit je focus rol.

Hoe kun je vervolgens zorgen dat je succes hebt?

  • maak je doelen zo concreet mogelijk
  • knip ze op in kleine stukjes, bijvoorbeeld wat je elke week of maand gaat doen
  • reflecteer elke maand op de voortgang die je gemaakt hebt, durf jezelf kritische vragen te stellen: wat ging niet goed en wat moet ik doen als volgende stap
  • deel je doelen met anderen
  • zoek een partner, iemand die je hierin ondersteunt
  • durf om hulp te vragen
  • laat je niet afleiden door te denken dat het toch niet zal lukken

Waar je op focust, groeit!

Deze stappen doorlopen kun je helemaal zelf. Of je doet het samen met je partner met een glas wijn er bij. Wil je eens tegen het licht houden of het voor jou nuttig kan zijn een neutrale derde in te schakelen om je hierbij te begeleiden? 
Dan nodig ik je graag uit voor een gratis Adviesgesprek. Dat is een goede manier om vrijblijvend meer te weten te komen. In een gesprek (telefonisch of per skype) van een half uur onderzoeken we wat jouw situatie is en wat jouw vragen zijn. Ik help je er graag bij. Elke maand heb ik gelegenheid voor vijf gesprekken, ben er dus op tijd bij. 
Bel voor een gesprek naar 020 3707878, of mail naar  mark@moeitelozemaatschap.nl.


Jouw reactie op Een nieuw jaar dat beter is dan het vorige

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


css.php